ΔΙΕΘΝΗ

Οκτάωρο «μασάζ» στον Σουλτς από το SPD

msoultzΕπί οκτώ ώρες συνεδρίαζαν οι Σοσιαλδημοκράτες αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση του επικεφαλής τους, Μάρτιν Σουλτς, με τον Γερμανό πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Αφήνοντας κατά μέρος τη μέχρι πρότινος θέση του Σουλτς, που ήταν αντίθετη στο ενδεχόμενο μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, ηγετικά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών πιέζουν τον πρόεδρο του κόμματος να αρχίσει συνομιλίες με στόχο την έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση.

Περισσότερα...

Ερμηνεύοντας τον Χάμπερμας, Eπιμέλεια: Δ. Στεμπίλης, Χρ. Διαμαντόπουλος

xampermasΤον έχουν χαρακτηρίσει «επίσημο φιλόσοφο» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μια και εδώ και δεκαετίες ο Γιούργκεν Χάμπερμας αναδεικνύει ως πρωτεύον το ζήτημα της οικοδόμησης μιας Ευρώπης που θα έχει όντως στο επίκεντρό της τον πολίτη και θα αποτελεί απάντηση στον αχαλίνωτο καπιταλισμό και την ιδιώτευση.

Περισσότερα...

STOP ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ – ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ, του Σ. Παπαθανασίου

sakispapathΗ Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πολυδιάστατη κρίση. Ο κίνδυνος ανόδου εθνικιστών στην εξουσία μιας χώρας του σκληρού της πυρήνα είναι υπαρκτός. Αυτό θα επέφερε εγκατάλειψη βασικών δημοκρατικών αρχών, κοινωνική οπισθοδρόμηση και αναβίωση εθνικιστικών ανταγωνισμών.

Περισσότερα...

Η ουδετερότητα των Αριστερών για το 2ο γύρο των εκλογών στη Γαλλία θα είναι τραγικό λάθος, του Σ. Παπαθανασίου

sakis4Τραγικό γεγονός η ουδέτερη τοποθέτηση του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, για τον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία.

Είναι προφανές ότι η νίκη έναντι του εθνικιστικού λαϊκισμού και της ακροδεξιάς αποτελεί προτεραιότητα. Αυτό απαιτεί καθαρή τοποθέτηση όλων των δυνάμεων που εμφορούνται από τις δημοκρατικές αξίες.

Περισσότερα...

Ο κόσμος μετά τον Ομπάμα, του Νίκου Μουζέλη*

moyzelisΠοιες θα είναι οι πιθανές επιπτώσεις μετά το πέρασμα από την προεδρία του Ομπάμα σε αυτήν του Τραμπ; Θα ξεκινήσω από τη γενική εικόνα, δηλαδή την παγκοσμιοποίηση. Στη συνέχεια θα εστιάσω στους τρεις βασικούς πόλους της: τον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό των ΗΠΑ, τον αυταρχικό καπιταλισμό της Κίνας και τον ημισοσιαλδημοκρατικό της Ευρώπης.

Περισσότερα...

Άρθρα στην κατηγορία Διεθνή