Ρέντσι κατά ΒρυξελλώνΜετά την ενόχληση που εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τις «διαρκείς επικρίσεις», κατά αυτόν, που δέχεται η Κομισιόν από τον ιταλό πρωθυπουργό, ο Ματέο Ρέντσι σήκωσε αμέσως το γάντι: «Η Ευρώπη δεν είναι μόνο κανόνες και οδηγίες», είπε προσθέτοντας πως «τέλειωσε ο καιρός που κάποιος μπορεί να φανταζόταν πως η Ιταλία μπορεί να τηλεκατευθύνεται από το εξωτερικό».

Οι σχέσεις της Ρώμης με τις Βρυξέλλες βρίσκονται στο ναδίρ: Ο Γιούνκερ είχε πει την Παρασκευή πως ο ιταλός πρωθυπουργός «κάνει το λάθος να μας προσβάλει με κάθε ευκαιρία, και δεν καταλαβαίνω το γιατί» ενώ μία ημέρα νωρίτερα ο επίτροπος Μοσκοβισί είχε καλέσει τη Ρώμη να χαμηλώσει τους τόνους, λέγοντας πως η Ιταλία έχει το μεγαλύτερο (οικονομικό) περιθώριο ευελιξίας.

Μιλώντας το Σάββατο σε εκδήλωση στο Παλάτι της Καζέρτα (Καμπάνια), ο ιταλός πρωθυπουργός δεν έκανε πίσω.

«Πρέπει να το πούμε σαφώς, και με την απαραίτητη ευγένεια, ότι έχει τελειώσει ο καιρός που η Ιταλία τηλεκατευθύνεται από το εξωτερικό» είπε.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο ένα πακέτο κανόνων που πρέπει να τηρούμε, είναι είτε ένα μεγάλο ιδανικό είτε δεν υπάρχει καθόλου» συνέχισε, και απεύθυνε το ρητορικό ερώτημα: «Σε μία συγκυρία που ο κόσμος περνά τέτοιες εντάσεις, συνειδητοποιείτε εάν είναι κανονικό να υπάρχει παράλογη αντιπαράθεση για το τίποτα;» .

Σε συνέντευξή του δε στο Tg5, o Ρέντσι επανέλαβε πως η Ιταλία «έχει κάνει μεταρρυθμίσεις, και τελείωσε ο καιρός υποδείξεων».

Όσον αφορά την επισήμανση ότι η Ιταλία χαίρει ευελιξίας, ο Ρέντσι απάντησε ότι αυτό είναι «αληθές, απολύτως αληθές». «Μετά τη δουλειά της ιταλικής προεδρίας, η Κομισιόν αποδέχθηκε την αρχή της ευελιξίας κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως» είπε με νόημα, λέγοντας ότι «γνωρίζουμε πως ο πρόεδρος Γιούνκερ εξελέγη στη βάση μίας πολιτικής συμφωνίας που συμπεριλάμβανε ευελιξία και επενδύσεις». «Εμείς δεν έχουμε αλλάξει γνώμη» είπε ο Ρέντσι.

Άρθρα στην κατηγορία Διεθνή-FYROM