ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύο πρόσφατα περιστατικά αναδεικνύουν ότι πολύ περισσότερο από τον τρόπο που θα ψηφίσουν για ηγέτη, το εγχείρημα του ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς εξαρτάται από την πολιτική κατεύθυνση και την προγραμματική ιδεολογική ταυτοτητά του.

  • Η απόφαση της ΔΗΣΥ  να καταψηφίζει στην βουλή κάθε διάταξη αν δεν την στηρίξει και η ΑΝΕΛ, συμπαρατασόμενη με την Ν.Δ. , ακόμη και αν αφορά πρωτοβουλία προοδευτικού χαρακτήρα με την οποία συμφωνεί, δημιούργησε φυγόκεντρες τάσεις.Διαφώνησε δημόσια το Ποτάμι, η ΔΗΜΑΡ, και ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα Γ. Ραγκούσης, ίσως και άλλοι, με επιχειρήματα ότι αυτό αποτελεί ετεροκαθορισμό, αναίρεση του αυτόνομου ιδεολογοπολιτικού χαρακτήρα του χώρου, καθυστέρηση της αντιμετώπισης των προβλημάτων των πολιτών, στρέβλωση της λειτουργίας του κοινοβουλίου και στείρα αντιπολίτευση.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση, να καταψηφίζει διατάξεις με τις οποίες συμφωνεί, είναι κατανοητό μιας και η πτώση της κυβέρνησης είναι ο πρώτος στόχος της. Αν γι’αυτό χρειάζεται να απορριφθούν και μερικά νομοσχέδια προοδευτικής κατεύθυνσης, ποιο είναι το πρόβλημα της Ν.Δ. ; Όμως για την ΔΗΣΥ μπορεί να είναι καταστροφικό. Γιατί κάποιος να ψηφίσει ένα κόμμα που προσδιορίζεται προοδευτικό , αλλά θυσιάζει τις προοδευτικές θέσεις του για την επίτευξη του στόχου ενός άλλου κόμματος;

  • Στα ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου 23-24/9 δημοσιεύεται δημοσκόπηση της Metron Analysis όπου αποτυπώνεται η πρόθεση ψήφου Ν.Δ. 26% , ΣΥΡΙΖΑ  16,1 % , ΔΗΣΥ 6,2%, κλπ. Πως αναγγέλεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ;   «ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ» «Με 14 μονάδες η σταθερή πρωτιά της Ν.Δ.» «36,7% Ν.Δ. 22,7% ΣΥΡΙΖΑ 8,8% ΔΗΣΥ». Πως εξήχθει αυτή η εκτίμηση ψήφου, δεν λέγεται. Ακόμη και με αναγωγή ενός 30 % που δηλώνει με διάφορους τρόπους «κανέναν» δεν βγαίνει. Και φυσικά είναι ανεπίτρεπτο πολιτικά να προϋποθέτεις ότι αυτοί οι πολίτες θα ψηφίσουν αναλογικά με αυτούς που έχουν δηλώσει πρόθεση ψήφου. Το πιθανότερο είναι να ψηφίσουν δυσανάλογα, διότι αυτό το κομμάτι των πολιτών αμιφισβητεί το σύνολο του πολιτικού συστήματος.

Οι κατασκευαστές της αυτοδυναμίας αγνόησαν και την γνώμη του αναλυτή της εταιρίας κ. Φαναρά, ο οποίος αναφέρει «Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε όλα αυτά τα θέματα» και ότι «Στην πολιτική δεν υπάρχει τίποτα πιο επισφαλές από τις εκτιμήσεις όταν αυτές  αφορούν στο μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο μέλλον» .

Με τα στοιχεία της μέτρησης η Ν.Δ. δεν έχει καμία αυτοδυναμία, έχει πρόθεση ψήφου χαμηλότερη από τις τελευταίες εκλογές 28,1 % και διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ  10 μονάδες ο οποίος έχει χάσει τις μισές δυνάμεις του. Και εδώ εγείρεται ένα θέμα άκρως πολιτικό. Γιατί η εφημερίδα που παρουσιάζεται ότι πρόσκειται στην κεντροαριστερά να φαλκιδεύει την μέτρηση για να αναδείξει την αυτοδυναμία της Ν.Δ. ;

Tα προαναφερόμενα δείχνουν ότι κάποιοι στην κεντροαριστερά εργάζονται για την κεντροδεξιά. Την αφυδατώνουν από κάθε αριστερό και προοδευτικό περιεχόμενο και την καθιστούν ένα πουκάμισο αδειανό.

Όμως πλέον όλοι γνωρίζουν ότι αυτό δοκιμάστηκε και απέτυχε και ότι μόνο με αυτόνομο πολιτικό ρόλο και προοδευτική  προγραμματική ταυτότητα, μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο πυλώνα του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας. Ακόμη και η πολιτική των ίσων αποστάσεων, αποτελεί αμφίδρομο ετεροπροσδιορισμό και δεν συνιστά αυτοτελή φυσιογνωμία με σαφή προοδευτικά χαρακτηριστικά,  παραπέμπει δε σε ένα κέντρο παρελθούσας εποχής.

* Παναγιώτης Δημητρακάς, μέλος του Δικτύου Αριστερών Δημοκρατών 

Άρθρα στην κατηγορία Πολιτική