Περπατώντας κανείς στο πεζοδρόμιο της Λ. Βασιλίσσης Όλγας, στο ύψος του αριθμού 3, παρατηρεί μικρές πέτρες να λαμπιρίζουν. Αν πλησιάσει, διαβάζει ονόματα, ημερομηνίες και τη λέξη «Άουσβιτς». Είναι οι Πέτρες της αλήθειας που στέκουν εκεί για να μας θυμίζουν και αυτές με τον δικό τους τρόπο τη ναζιστική θηριωδία του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και τους ανθρώπους που θανατώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Τα ονόματα που βρίσκονται χαραγμένα στις πέτρες, έξω από το Ά Γυμνάσιο Αρρένων, είναι ονόματα μαθητών που μεταφέρθηκαν με τα καραβάνια των Εβραίων στο Άουσβιτς και βρήκαν τραγικό θάνατο στους θαλάμους αερίων. Στη μνήμη των 149 αγοριών και κοριτσιών, χτες τοποθετήθηκαν στο μνημείο, άλλες είκοσι εννέα πέτρες αλήθειας, παρουσία μάλιστα του καλλιτέχνη Gunther Demnig. Με αυτό τον τρόπο, επεκτάθηκε το μνημείο Stolpersteine (Λίθοι Πρόσκρουσης), το οποίο είχε σχηματιστεί στις 4 Σεπτεμβρίου 2015, αρχικά με 52 πέτρες.
"Το μνημείο αφορά στους 50.000 Εβραίους που χάθηκαν στο ολοκαύτωμα αλλά ταυτόχρονα έχει σχέση και με το θέμα των προσφύγων, είναι ζήτημα ανθρωπισμού", αναφέρει στο Thestival η δημοτική σύμβουλος των Γειτονιών σε δράση, Ελεάννα Ιωαννίδου, η οποία ήταν παρούσα στη χτεσινή τελετή. Όπως αποκαλύπτει, μάλιστα, «υπάρχει σχέδιο για διεύρυνση του εγχειρήματος και σε άλλα σημεία της Θεσσαλονίκης».
«Ολόκληρες οικογένειες εξαφανίστηκαν»
Τα ονόματα πολλών από τους 149 μαθητές που θανατώθηκαν στο ολοκαύτωμα δεν υπήρχαν καν σε δικαστικές αποφάσεις ή στα μητρώα αρρένων του δήμου. Δεν εξαφανίστηκαν μόνο αυτοί, αλλά και ολόκληρες οι οικογένειές τους. Από τα 149 παιδιά που αποβλήθηκαν, 140 βρήκαν τραγικό θάνατο στα ναζιστικά στρατόπεδα, ενώ μόνο έξι επιβίωσαν, δύο γύρισαν πίσω από το Άουσβιτς και τέσσερα κατόρθωσαν και κρύφτηκαν στη Θεσσαλονίκη.
Το έργο τοποθετήθηκε με πρωτοβουλία του Απόστολου Δερεκλή, απόφοιτου του Α' Γυμνασίου Αρρένων Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη, Gunter Demnig και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας μέσω του Ελληνο-Γερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι να τοποθετηθούν και οι 149 πέτρες στις οποίες είναι χαραγμένα τα ονόματα των μαθητών που δολοφονήθηκαν στο Άουσβιτς.
ΠΗΓΗ: thestival.gr