dadeΠραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 31/1 εκδήλωση του «Δικτύου Αριστερών Δημοκρατών», με θέμα την «Κοινή ασφάλεια και η Συνανάπτυξη των Βαλκανίων και η σχέση με τη FYROM» σε αίθουσα του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Τοποθετήσεις από την εκδήλωση:

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, εξήρε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εξαντλήσει τα περιθώρια για να βρεθεί λύση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και με επίγνωση πιθανών συνεπειών για την εικόνα και τη συνοχή της θεωρώντας, όμως, ότι υπάρχει βάση να συνεννοηθούμε για να λύσουμε το πρόβλημα.

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω, επειδή θα γίνει ένα δεύτερο μεγάλο συλλαλητήριο» είπε στην ομιλία του, ο κ. Πιτσιόρλας, υπενθυμίζοντας ότι όταν έγιναν τα συλλαλητήρια για τις νέες ταυτότητες η τότε κυβέρνηση δεν έκανε «και ορθώς» πίσω.

 «Θεωρούμε, ότι η χώρα θα απελευθερωθεί πραγματικά από την επίλυση αυτού του προβλήματος. Άρα, λοιπόν, το όποιο πρόβλημα δημιουργηθεί θα το αντιμετωπίσουμε, ή τέλος πάντων, αν δεν το αντιμετωπίσουμε, αναλαμβάνουμε την ευθύνη αυτού που κάνουμε. Θεωρούμε ότι και τα άλλα κόμματα πρέπει να κάνουν το ίδιο».

Ο κ. Πιτσιόρλας επεσήμανε ότι τα μεγάλα κόμματα που από κυβερνητική θέση στο παρελθόν χειρίστηκαν το ζήτημα, «επί της ουσίας» δε διαφωνούν με τους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης σχετικά με τη γραμμή της διαπραγμάτευσης, η οποία όπως είπε στηρίζεται στα δεδομένα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και της γραμμής που διαμορφώθηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, αλλά εμφανίζονται να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση, σε αυτό το θέμα, για δικούς τους εσωτερικούς λόγους. Τόνισε, ότι «αυτό δεν αφορά μόνο τη ΝΔ», που όπως είπε έχει «ιδιαίτερη» δυσκολία να χειριστεί το ζήτημα στο εσωτερικό της, αφορά και τα άλλα κόμματα» ακόμη και τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας, ότι «ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ επί του θέματος έχουν διαφορετική γνώμη».

«Η μία λύση είναι να πούμε όλοι, κάνουμε πίσω, έχουμε εσωτερικά προβλήματα, δεν το ανοίγουμε. Η άλλη λύση είναι να πούμε ότι τα εσωτερικά μας προβλήματα είναι δεύτερα, σε σχέση με τη μείζονα ευκαιρία που διαμορφώνεται να λύσουμε μια εκκρεμότητα, ιστορική» είπε ο κ. Πιτσιόρλας.

«Η διαπραγμάτευση είναι δουλειά της κυβέρνησης» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε δηλώσεις του, στο περιθώριο εκδήλωσης . «Δεν μπορούμε να υποδεικνύουμε (στην κυβέρνηση), από τα πεζοδρόμια και από τις αίθουσες των φόρουμ, πώς θα κάνει τις διαπραγματεύσεις» υπογράμμισε.

Τόνισε, ωστόσο, ότι οι συζητήσεις βοηθούν στο δημόσιο διάλογο και ότι η δική του θέση είναι «σύνθετο όνομα» στη βάση της γραμμής στο Βουκουρέστι το 2009, και η εφαρμογή των κανόνων της «Ενδιάμεσης Συμφωνίας» για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, με συμφωνία σε πρώτη φάση για το όνομα και σε δεύτερη φάση με την συμφωνία για έναν «οδικό χάρτη» για την εφαρμογή των προβλεπομένων.

Την ανάγκη να αναζητηθεί ένας «έντιμος συμβιβασμός» στη βάση «σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό, ή χρονικό προσδιορισμό» και «μιας σειράς άλλων ρυθμίσεων που να ακυρώνουν ενέργειες αλυτρωτισμού», τόνισε για το θέμα ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Ιωακειμίδης. Πρόσθεσε, ότι εάν υπάρξει συμφωνία, η διαδικασία μπορεί να γίνει με τον παρακάτω τρόπο: «η νέα συνθήκη, η οποία θα περιέχει το σύνολο των ρυθμίσεων» να κατατεθεί επικυρωμένη στον ΟΗΕ και στη συνέχεια, η «διεθνής» αυτή συνθήκη, να οδηγεί με τις «δεσμευτικές» της ρυθμίσεις στην τροποποίηση, «στο μέτρο που είναι αναγκαίο», του συντάγματος της γειτονικής χώρας. Υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να προταχθεί η τροποποίηση του συντάγματος της γειτονικής χώρας, διότι αυτό θα σήμαινε ότι αυτός που θα την προτάξει, ουσιαστικά θα λέει ότι δεν επιθυμεί λύση, «εάν λάβει κανείς υπόψη τις διαδικασίες που απαιτούνται».

Τον προβληματισμό του για το πώς μπορεί να βρεθεί λύση, εάν δεν αντιμετωπιστεί το ονοματολογικό, ώστε ξεκάθαρα να μην υπονοεί αλυτρωτισμό, ώστε να μην χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως όχημα εκδήλωσης επεκτατικών βλέψεων άλλων, εξέφρασε μιλώντας στην εκδήλωση, ο πρώην υπουργός, Χάρης Καστανίδης.

«Σε κάθε περίπτωση, επιμένω ότι η θέση ενάντια στον αλυτρωτισμό δεν μπορεί να υπάρξει με διατήρηση, ή παραχώρηση του ονόματος» είπε ο κ. Καστανίδης και πρόσθεσε: «Συνεπώς, είμαι με αυτούς που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να εκχωρηθεί το όνομα, με κανέναν προσδιορισμό».

Υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι σωστό να χαρακτηρίζονται από κάποιους, είτε «πατριδοκάπηλοι», είτε «προδότες», επειδή, είτε απορρίπτουν, είτε αντιθέτως προτείνουν, λύση σύνθετης ονομασίας.