Εισαγωγική ομιλία «Δικτύου Αριστερών Δημοκρατών» Παναγιώτης Δημητρακάς
Φίλοι και φίλες, Αγαπητοί προσκεκλημένοι, ανοίγοντας την συζήτηση εκ μέρους του Δικτύου Αριστερών Δημοκρατών, επιτρέψτε μου να θέσω κάποιες βασικές προσεγγίσεις για το θέμα: «Κοινή Ασφάλεια, Συνανάπτυξη των Βαλκανίων και η σχέση με τη FYROM».
Βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση, τόσο σε διμερές, όσο διεθνέςεπίπεδο δια του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Νίμιτς. Η κυβέρνηση του κ. Ζάεφ που αντικατέστησε το εθνικιστικό καθεστώς Γκρουέφσκι, επιδιώκοντας την ένταξη της χώρας του στους Ευρωατλαντικούς οργανισμούς, εκφράζει διάθεση για μια συμβιβαστική λύση με την Ελλάδα και άνοιξε μια ευκαιρία επίλυσης του προβλήματος του ονόματος της γείτονος και των συνδεδεμένων ζητημάτων, 27 χρόνια μετά την ανακήρυξη της ως ανεξάρτητο κράτος.
Ηελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε σε αυτή την πρόκληση και παράλληλα άνοιξε συνομιλίες με την Αλβανία ώστε να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες στα βόρεια σύνορά μας. Επισπεύδοντες για τη λύση είναι για γεωστρατηγικούς λόγους, τόσο η ΕΕ όσο και η ΗΠΑ. Η Ε.Ε. άμεσα θα ανακοινώσει την στρατηγική διεύρυνσής της στα Δυτικά Βαλκάνια,η οποία θα συζητηθεί την άνοιξη στην σύνοδο κορυφής στη Σόφια.
Η μη επίλυση των σχέσεων με την FYROM, αποτελεί πρόβλημα και για τις δύο χώρες, εμποδίζει ευρύτερα και την Βαλκανική Συνεργασία. Η ασφάλεια, η ειρήνη και η ανάπτυξη της περιοχής, αποτελεί κοινή ανάγκη όλων των χωρών και της Ελλάδος. Η πολιτική σταθερότητα απαιτεί κρατικές οντότητες στα Βαλκάνια που θα συνδέονται με αμοιβαίες επωφελείς σχέσεις και κοινωνική ειρήνη σε ένα πλαίσιο δημοκρατικής συμβίωσης, ανάμεσα σε πολίτες διαφορετικής εθνοτικής και θρησκευτικής προέλευσης.
Η συνεργασία και η ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών ανταλλαγών και η ένταξη τους στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς θα ανασχέσουν τους αλυτρωτισμούς και την πολιτική διείσδυσης της Τουρκίας, που αξιοποιεί τους Μουσουλμανικούς πληθυσμούς και είναι η μόνη απειλή για την Ελλάδα. Η Ελλάδα ως χώρα μέλος στους Ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς και παράγων σταθερότητας, μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην αναδιοργάνωση της περιοχής, στην συνδιαμόρφωση και εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Βαλκανικής πολιτικής.
Η Ελλάδα λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, έχει αναβιβασμένο γεωπολιτικό ρόλο στην Ν.Α. Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια. Η φοβική οπισθοδρομική ενθοκαπηλεία που ενέσπειρε το πρόσφατο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή πραγματικότητα. Οι απόστρατοι στρατηγοί σκιαμαχούν με έναν εχθρό που δεν υπάρχει. Εχθρός είναι οανυπόστατος εσωτερικός φόβος, χρειάζεται να αποκατασταθεί η τρωθείσα αυτοπεποίθηση των πολιτών εξαιτίας της πολύχρονης κρίσης.
Δεν χρειαζόμαστε ένα νέο διχασμό σε πατριώτες και μειοδότες, χρειάζεται σεβασμός στις εθνικές ευαισθησίες του πληθυσμού στην Β. Ελλάδα που απορρέουν από βιώματα ξεριζωμού, Πόντιοι, Μικρασιάτες και απόδημοι Μακεδόνες και αντίκρουση της καπηλείας αυτών των συναισθημάτων. Δεν αποτελεί πατριωτισμό να θέτει κανείς ζητήματα, έξω από τις διεθνείς συνθήκες και να προκαλεί τη διεθνή απομόνωση της χώρας. Ελπίζουμε το συλλαλητήριο στην Αθήνα να έχει διαφορετικό και εποικοδομητικό χαρακτήρα.
Όλοι οι θεσμοί με πρωτοβουλίες πρέπει να βοηθήσουν τους πολίτες να κατανοήσουν την κατάσταση, τις διεθνείς συνθήκες και τις γεωπολιτικές αλλαγές. Είναι αυτονόητο ότι καμία χώρα, δεν μπορεί να μονοπωλήσει το όνομα Μακεδονία, παραπέμποντας σε επεκτατισμούς. Κάθε άλλη τοποθέτηση συγκρούεται με το διεθνές δίκαιο και την κοινή λογική. Για την επίτευξη συμφωνίας κοινής αποδοχής, απαιτείται σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό για κάθε χρήση και άρση των αλυτρωτικών βλέψεων ή διεκδικήσεων .
Η λύση του μπορεί να είναι μια νίκη για όλους μας , χωρίς νικητές και ηττημένους. Υπάρχει ανάγκη σύμπραξης των δυνάμεων της λογικής και της σύνεσης και να εμφυσηθεί ένας νέος δημιουργικός πατριωτισμός ανοικτών οριζόντων. Δημιουργικό πατριωτισμό αποτελεί για την κληρονομιά του ελληνικού μακεδονικού πολιτισμού , για παράδειγμα η σύσταση ενός δικτύου από τις Περιφέρειες, φορείς και τους δημάρχους που έχουν στην επικράτειά τους,τους μακεδονικούς αρχαιολογικούς χώρους και πολιτιστικούς θησαυρούς, του Δίον, της Βεργίνας, της Νέας Πέλλας, της Αμφίπολης, των Σταγείρων, γενέτειρας του Αριστοτέλη, της Θεσσαλονίκης που στεγάζεται το μακεδονικό μουσείο, ανάδειξης, ενημέρωσης και προσέλκυσης της διεθνούς κοινής γνώμης να τα επισκεφτούν .
Παραδείγματανέου πατριωτισμού ανοικτών οριζόντων είναι:
Ο ιεράρχης Αναστάσιος της Αλβανίας, που μάχεται σε αντίξοες συνθήκες, για την ειρηνική συμβίωση ανθρώπων διαφορετικής πίστης και τιμά τη χριστιανοσύνη και την Ελλάδα.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης, που ασκώντας την διπλωματία των πόλεων, με εξωστρεφές όραμα, εργάζεται να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη κέντρο οικονομικών και πολιτισμικών διασταυρώσεων.
Ο κ. Μέρτζος, για χρόνια πρόεδρος της Μακεδονικής Εταιρείας, ο οποίος αρθρογραφεί για έναν έντιμο συμβιβασμό με τη γείτονα.
Στη σημερινή συγκυρία ο πατριωτισμός των Ελλήνων μπορεί και πρέπει να διοχετευθεί στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση, του ανοίγματος ενός νέου κύκλου βιώσιμης ανάπτυξης και ανάδειξη της σε πρωταγωνιστή της πολιτικής της Ε.Ε., στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Κυβέρνηση, κόμματα και φορείς, οφείλουν να κάνουν πολύ περισσότερα για τη νέα εθνική ενότητα.