ΠΟΛΙΤΙΚΗ

panos1Αποχαιρετήσαμε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017 τον αγαπημένο μας σύντροφο Πάνο Δημητρίου, τον τελευταίο της «Δρακογενιάς» (όπως τη σηματοδότησε ένας κορυφαίος της ο Λεωνίδας Κύρκος) της Αντίστασης και του αγώνα για την κοινωνική αλλαγή και απελευθέρωση.

Ο Πάνος Δημητρίου ήταν πρωταγωνιστής της γενιάς του στο χώρο του Κομμουνιστικού και Αριστερού Κινήματος, σύμβολο του αγώνα για την ανανέωσή του, νηφάλιος στοχαστής της πορείας του, προσιτός και προσηνής σε όλους μας.

Αφιέρωσε τη ζωή του σε αυτή τη διαδρομή σε καιρούς δύσκολους με ότι αυτό σήμαινε. Στάθηκε κριτικά απέναντι στο αδιέξοδο της πορείας του Κομμουνιστικού Κινήματος και αγωνίσθηκε για την ανανέωσή του.

Μέχρι το τέλος του αγωνιούσε και ρωτούσε για την πορεία της χώρας και της Αριστεράς πιστεύοντας πάντα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Φίλιππος Ηλιού στο βιβλίο παρακαταθήκη του  Πάνου Δημητρίου με τον τίτλο «ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ», ότι οι δρόμοι των κοινωνικών αγώνων και του σοσιαλισμού εξακολουθούν να παραμένουν οι δρόμοι του μέλλοντος και της ελπίδας, οι δρόμοι που θα ξανάπαιρνε ανγινόταν όλα να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣΗΜΕΙΩΜΑ  

Ο ΠΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1917. Το 1934, σε ηλικία 17 ετών οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και στο ΚΚΕ. Στις αρχές του 1938 συνελήφθη και εξορίστηκε στη Φολέγανδρο, απ’ όπου δραπέτευσε με τους άλλους εξόριστους το Μάιο του 1941 και ανέλαβε γραμματέας της Οργάνωσης Αθήνας της ΟΚΝΕ. Το Νοέμβριο του 1941 συνελήφθη για δεύτερη φορά και κλείστηκε στο στρατόπεδο της Ακροναυπλίας και στη συνέχεια ως όμηρος των Ιταλών, στα στρατόπεδα Κατούνας και Λαζαρέτου Κέρκυρας, απ’ όπου δραπέτευσε μαζί με άλλους συγκρατούμενους μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας.

Ανέλαβε γραμματέας του Συμβουλίου της ΕΠΟΝ Μακεδονίας και μετά την απελευθέρωση εργάστηκε ως μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και αργότερα ως γραμματέας της Κ.Ο. του ΚΚΕ στη Δράμα.

Το 1947 εντάχθηκε στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και μετά τη λήξη του Εμφυλίου κατέφυγε μαζί με άλλους μαχητές ως πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη της ΕΣΣΔ.

Μετά την 6η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ το  1956 εκλέχθηκε μέλος της Κ.Ε. του Κόμματος και στο 8ο Συνέδριό του μέλος του Πολιτικού Γραφείου και της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής.

Μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968 υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος της καθοδήγησης του ΚΚΕ Εσωτερικού και αργότερα ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Αριστεράς και του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου.

Σύμβολο της προσπάθειας για την ανανέωση της Αριστεράς και του Κομμουνιστικού Κινήματος ο Πάνος Δημητρίου συμπύκνωσε με την ακόλουθη φράση την πολυκύμαντη διαδρομή του σε δηλώσεις που έκανε πριν μερικά χρόνια στην εφημερίδα ΑΥΓΗ «η Ανανεωτική Αριστερά προσέφερε πολλά. Έκανε τις κομμουνιστικές ιδέες πιο ανθρώπινες. Έβαλε το συναίσθημα στον πολιτικό της λόγο. Έφερε ξανά την πολιτική στα μέτρα του ανθρώπου, του πολίτη».

Άρθρα στην κατηγορία Πολιτική