Jordan

Ο Λάκης Ιορδανόπουλος, έγκριτος δημοσιογράφος της αυστριακής δημόσιας τηλεόρασης, που ζει και εργάζεται στην Αυστρία από τη δεκαετία του '70, μίλησε στην "Α" για την πολιτική πραγματικότητα στην Αυστρία υπό το φως της εξωθεσμικής διάσκεψης που οργανώθηκε στη Βιέννη για το προσφυγικό.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

 * Σε ποιο βαθμό θα λέγατε ότι το γεγονός ότι πρωτοστατεί η Αυστρία στο προσφυγικό συνδέεται με τις δημοσκοπήσεις και την άνοδο της Ακροδεξιάς; Είναι αυτό ή διαπιστώνουν ότι έχουν περισσότερους πρόσφυγες από όσους μπορούν να αντέξουν;

Πάντα στην πολιτική υπάρχουν περισσότεροι από ένας λόγοι. Ο ένας είναι οπωσδήποτε το γεγονός ότι Αυστρία έχει δεχθεί έως τώρα περισσότερους από 90.000 πρόσφυγες και θέλει να δεχθεί ακόμη 37.500, θεωρώντας πως μέχρι εκεί αντέχει, διότι οι δομές δεν αρκούν για να γίνει σοβαρή δουλειά για την ένταξή τους. Ο δεύτερος λόγος είναι η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Αυστρία, η οποία στα γκάλοπ έχει 31-32% ενώ τα δύο κόμματα που είναι στην κυβέρνηση, το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, έχουν από 22%. Η Ακροδεξιά είναι πρώτο κόμμα, με αυξητικές τάσεις. Αυτό που πρέπει να συμπληρώσει κανείς είναι ότι το λάθος δεν είναι η ανησυχία της αυστριακής κυβέρνησης για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Το λάθος είναι ότι δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να ξέρουν από θαλάσσια σύνορα. Είμαι σίγουρος πως αν ο ΥΠΕΞ, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ερχόταν για διακοπές το καλοκαίρι στην Ελλάδα, ξέρει τόσο από θάλασσα που φοβάμαι πως θα πνιγόταν. Δεν έχουν ιδέα από θαλάσσια σύνορα και ζητούν από την Ελλάδα να τα φυλάξει έτσι όπως θα φυλούσαν εκείνοι τα σύνορά τους σε μια πεδιάδα.

* Η ατζέντα της Ακροδεξιάς είναι ρατσιστική, ξενοφοβική, ισλαμοφοβική; Μοιάζει περισσότερο με το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν ή με τη Χρυσή Αυγή;

Είναι πιο κοντά στη Λεπέν. Μου θυμίζει τον Καρατζαφέρη αν θέλετε. Δεν βγαίνουν στους δρόμους να σπάσουν κεφάλια. Είναι αυτό που λένε "η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα σπάει".

* Κοιτώντας τα πράγματα από την Ελλάδα, βλέπουμε μια Αυστρία με δύο πρόσωπα. Από τη μία ο καγκελάριος είναι πιο διαλλακτικός και από την άλλη ο ΥΠΟΙΚ που κινείται στη γραμμή Σόιμπλε. Το ίδιο βλέπουμε και στο μεταναστευτικό. Γιατί υπάρχει αυτός ο δυισμός;

Στην Αυστρία έχουμε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Οι εταίροι είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Λαϊκό Συντηρητικό Κόμμα. Όταν μιλούν οι υπουργοί που ανήκουν στο Λαϊκό κόμμα έχουν πιο σκληρή γραμμή. Όταν μιλούν οι Σοσιαλδημοκράτες, είναι πιο μετρημένοι. Στο θέμα που έχει προκύψει τώρα, με το πλαφόν των 80 αιτήσεων καθημερινά και των 3.200 αδειών διέλευσης προς Γερμανία, υπάρχει σύμπνοια. Αυτό εκπλήσσει σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την τοποθέτηση του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν, γιατί μέχρι πρότινος ήταν κοντά στην Ελλάδα με τις θέσεις του. Ξαφνικά έκανε "κωλοτούμπα".

Υπάρχει μια βαλκανική δίοδος. Οι Αυστριακοί φοβούνται ότι αν δεν πάρουν τους πρόσφυγες οι Γερμανοί, θα τους μείνουν και μεταφέρουν το πρόβλημα προς τα κάτω με μια λογική "τον τελευταίο ας τον φάνε οι λύκοι" και ο τελευταίος είναι η Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι το ανθρώπινο, όπως όταν θες να μπεις στο λεωφορείο και σκουντάς και λες "προχωρήστε" και, όταν μπεις, λες "γέμισε, μη σκουντάτε".

* Η Ευρώπη, όμως, δεν είναι λεωφορείο...

Δεν είναι λεωφορείο, ναι. Από τη στιγμή που η Αυστρία παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες, που φτάνουν στο σημείο μέχρι και να αμφισβητήσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα τότε πλέον έχουμε φυγόκεντρες τάσεις και δημιουργούμε μία καινούργια σχολή, η οποία λέει ότι, όταν τα πράγματα σοβαρεύουν, δεν λύνουμε τα προβλήματά μας σαν ευρωπαϊκή κοινότητα, αλλά τα λύνουμε ο καθένας για πάρτη του, με όποιον θέλει κι όπως μπορεί. Αυτό είναι άκρως προβληματικό για το μέλλον της Ευρώπης. Έχω να πω πως ο πρόεδρος της Αυστρίας, ο σοσιαλδημοκράτης Φίσερ, κάλεσε την κυβέρνηση μετά τη διάσκεψη και τους είπε να φροντίσουν να υπάρξει μια αποδυνάμωση της έντασης που έχει προκύψει από αυτές τις πρωτοβουλίες. Σιγά - σιγά η διεξαγωγή της διάσκεψης δημιουργεί προβλήματα και μέσα στην Αυστρία. Επρόκειτο για μια πρωτοβουλία που πάρθηκε κυρίως από την υπουργό Εσωτερικών και τον υπουργό Εξωτερικών. Έχει να κάνει λοιπόν με τη γραμμή του Λαϊκού Κόμματος που φαίνεται ότι δεν οδηγεί τα πράγματα σε ευρωπαϊκές λύσεις. Πιστεύω ότι θα μαζευτούν στο μέλλον.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Άρθρα στην κατηγορία Διεθνή-FYROM