ΓιούνκερΣε ομιλία του ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως πρέπει να ξεπεράσουμε την εθνική οπτική γωνία και να βρούμε εκ νέου το πνεύμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, που είναι η αλληλεγγύη

«Η μετανάστευση, η τρομοκρατία, η οικονομική νομισματική ένωση και η Μεγάλη Βρετανία, αντικατοπτρίζουν μια Ευρώπη σε πολλαπλές κρίσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνοψίζοντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα θέματα που απασχολούν σήμερα την ΕΕ.

«Σαφέστατα βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, και καλό θα είναι να ξεπεράσουμε την εθνική οπτική γωνία και να ξαναβρούμε το πνεύμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, που είναι η αλληλεγγύη» πρόσθεσε και τόνισε: «Μπορούμε να το κάνουμε εάν το επιθυμούμε».

Σχετικά με την προσφυγική κρίση, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι όσα λέγονται για το ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό «είναι αλήθεια και ψέματα ταυτόχρονα» και εξήγησε:

«Είναι ψέματα, διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται μαζί με το Ευρωκοινοβούλιο για να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, και είναι αλήθεια, γιατί όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αφήσει τα λόγια και περάσει στις πράξεις».

Ο κ. Γιούνκερ κάλεσε το Ευρωκοινοβούλιο να συνεργασθεί «για ακόμα μια φορά» με την Επιτροπή για τη δημιουργία Σώματος Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

«Κοινά σύνορα - κοινή διαχείριση» τόνισε και πρόσθεσε: «Εάν δεν το συνειδητοποιήσουμε η Σένγκεν δεν θα επιβιώσει και θα επιστρέψουμε σε μια Ευρώπη με τα παλιά σύνορα, αυτήν που οι νέοι δεν έχουν γνωρίσει, πράγμα που δεν τους το εύχομαι».

Αναφορικά με τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι το θέμα θα πρέπει να το δούμε και από την πλευρά των μη Ευρωπαίων γειτόνων μας. Αναφέρθηκε στην Τουρκία, λέγοντας ότι έκανε τα πρώτα θετικά βήματα για ένα κοινό πρόγραμμα δράσης: για παράδειγμα, θέσπισε μια υποχρέωση θεώρησης εισόδου για τους μετανάστες, ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο πως απομένουν πολλά πράγματα να γίνουν προκειμένου να μειωθεί αισθητά η ροή προσφύγων.

Σχετικά με τις συζητήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει «μια έντιμη συμφωνία». «Η Μεγάλη Βρετανία είναι ισχυρότερη εντός της ΕΕ και η ΕΕ ισχυρότερη με τη Μεγάλη Βρετανία. Γι' αυτό επιθυμούμε μια συμφωνία που να είναι δίκαιη και για την ΕΕ» κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.

Πηγή: news247.gr

Άρθρα στην κατηγορία Διεθνή-FYROM