Δυο προϋποθέσεις θέτει η Ελλάδα για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την προσπάθεια μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Τον σεβασμό στα χωρικά ύδατα της χώρας και τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Επιπλέον η Ελλάδα ζητά να μην περάσει η διοίκηση της δύναμης στην επόμενη χώρα που είναι η Τουρκία αλλά να παραμείνει στην Γερμανία και να εξαιρεθούν και η Τουρκία και η Ελλάδα.

«Η πρωτοβουλία είναι προς την πλευρά που επιθυμούμε» είπε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. «Μας βρίσκει σύμφωνους αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, η γερμανική πρόταση αφορά μια συγκεκριμένη ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο με την ονομασία SSNG, η οποία θα «αναλάβει αυτό το έργο με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να σταματάει τη ροή, στη μεριά της Τουρκίας».

«Όσοι διασώζονται από τη θάλασσα θα αποστέλλονται στην Τουρκία, ενώ το ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει τους διεθνείς κανόνες και συμφωνίες» τόνισε η κυβερνητική πηγή.

Ξεκαθάρισε επιπλέον ότι τα πλοία της Ελλάδας θα επιχειρούν στην Ελλάδα, της Τουρκίας στην Τουρκία και των τρίτων χωρών και στις δύο πλευρές, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα βλέπει «με θετικό τρόπο» την ενίσχυση με  οκτώ πλοία του πολεμικού ναυτικού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε στην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και το ΓΓ του ΝΑΤΟ ότι πρέπει να υπάρχει «απόλυτος σεβασμός στην εθνική κυριαρχία» και «τις απορρέουσες υποχρεώσεις». Επιπλέον, ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει μετά την μετατροπή της σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, η Frontex να επιχειρεί και στα τουρκικά παράλια.

Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα της συγκεκριμένης πηγής, το ζήτημα το οποίο απασχολεί κυρίως την Ελλάδα είναι ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η διοίκηση αυτής της δύναμης, την οποία έχει σήμερα η Γερμανία, αναμένεται να περάσει στον επόμενο που είναι η Τουρκία. Ως εκ τούτου η Ελλάδα ζήτησε από το ΝΑΤΟ την εξαίρεση της Τουρκίας και της Ελλάδας από τη διοίκηση της επιχείρησης και τη διατήρηση προς το παρόν της Γερμανίας σε αυτήν τη θέση.

Τέλος, η ίδια πηγή ανέφερε πως αναμένεται μια καταρχήν πολιτική απόφαση αύριο κατά τη δεύτερη μέρα της συνόδου, ενώ οι λεπτομέρειες θα οριστούν από τις μόνιμες αντιπροσωπείες.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Άρθρα στην κατηγορία Διεθνή-FYROM