shmaiaΤο Βrexit σηματοδότησε ένα σημείο χωρίς επιστροφή για την Ε.Ε. Προστέθηκε στις άτολμες απαντήσεις στην κρίση, που συνέβαλαν στο βάθαιμα των κοινωνικών ανισοτήτων, στην απόκλιση των οικονομιών  των χωρών – μελών και στην επιστροφή των εθνικιστικών και ξενοφοβικών πολιτικών.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δοθεί μια επαναπροώθηση στο Ευρωπαικό εγχείρημα, που θα την βγάνει από την οπισθοδρόμηση και τον κίνδυνο διάσπασής της.

Η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη που συνήλθε στην Αθήνα σε πλήρη σύνθεση (Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα, Κύπρος) και στο υψηλότερο επίπεδο, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αποτελεί μια αισιόδοξη πρωτοβουλία με τις προτάσεις που φέρει.

  • Για μια κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, δηλώνοντας, ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε πρέπει να βασίζεται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.
  • Προέκρινε σε αντιδιαστολή με την πολιτική της λιτότητας, τον δρόμο της ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας.
  • Η διακήρυξη εκτός τους βασικούς στόχους θέτει και συγκεκριμένα μέτρα όπως : την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου και την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης των προσφύγων. Τον διπλασιασμό του πακέτου Γιούνκερ για επενδύσεις στις πιο αδύνατες οικονομίες με την μεγαλύτερη ανεργία , την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και της φοροδιαφυγής.
  • Οι Νοτιοευρωπαίοι ηγέτες έστειλαν το μήνυμα, ότι αντιτίθενται σε μια διαιρεμένη Ευρώπη και ότι στόχος της είναι μια ενωμένη, δημοκρατική και με κοινωνική συνοχή Ε.Ε.
  •  Προχώρησαν στην θεσμοθέτηση της διάσκεψης, δεσμεύτηκαν να προσέλθουν στην σύνοδο των 27 κρατών –μελών στην Μπρατισλάβα με κοινές θέσεις και όρισαν την επόμενη διάσκεψη της στην Λισσαβώνα.
  • Υπογράμμισαν,  ότι απαιτείται ολοκληρωμένη εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας της Ευρωπαικής Ένωσης, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας των Ευρωπαικών κρατών με τις αφρικανικές χώρες, για την ανάπτυξη.

Η Ευρωμεσογειακή διάσκεψη συναντήθηκε με τη διάσκεψη που πραγματοποίησε, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής στη Ρόδο. Συμμετείχαν σε επίπεδο υπουργών των εξωτερικών, 11 χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία, Αλβανία, Κύπρος, Σλοβενία προεδρεύουσα της ΕΕ , Αίγυπτος , Λίβανος, Η.Α. Εμιράτα, Λιβύη και Τυνησία)

Στο κοινό ανακοινωθέν υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας και των συνεργειών σε ζητήματα ασφαλείας των συνόρων , αντιμετώπισης της τρομοκρατίας , ασφάλειας νερού και τροφίμων, ενέργειας, διαχείρισης καταστροφών , συνδεσιμότητας των δικτύων και αποφάσισαν συγκεκριμένες δράσεις.

Πρόκειται για πρωτοβουλίες που κινούνται στη διαμόρφωση εναλλακτικών λύσεων στην υπάρχουσα κατάσταση και βρίσκονται στον αντίποδα της σύσκεψης των χωρών του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία , Σλοβακία) που προτείνουν την αντιευρωπαϊκή πολιτική των κλειστών συνόρων και τον εθνικισμό.

Η Ευρωμεσογειακή διάσκεψη είχε θετική διεθνή απήχηση. Πλην του Σόιμπλε,  ο οποίος έσπευσε να την υποβαθμίσει δηλώνοντας « ότι πρόκειται για συνάντηση αρχηγών κομμάτων … των σοσιαλιστών που συνήθως, δεν βγαίνει τίποτα ιδιαίτερο σοφό» και του  Βέμπερ προέδρου της Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που εξαπέλεισε μετωπική επίθεση σε Ολάντ, Ρέτζι, Τσίπρα για την πρωτοβουλία. Αμφότεροι διαπνέονται από την αντίληψη μιας Γερμανικής Ευρώπης, ουδείς άλλος δικαιούται να καταθέτει λύσεις  για την Ευρωπαϊκή πορεία, ούτε κάν μια σύσκεψη που εκπροσωπεί 170 εκατ. , το 1/3 της Ε.Ε.

Στην Ελλάδα τα συστημικά media  σχεδόν την απέκρυψαν, λόγω της αντίθεσής τους με την κυβέρνηση στο διαγωνισμό για τα κανάλια και ξέχασαν το καθήκον της ενημέρωσης.

Η ευρωπαϊκή αντιπολίτευση προεξάρχοντος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σιώπησαν,  ως να μην υπήρξαν ούτε οι πρωτοβουλίες, ούτε τα προβλήματα που συζητιούνται. «Οι μένουμε Ευρώπη», δυστυχώς μεταλλάχθηκαν σε μένουμε επαρχία. Περιμένουμε την επίσημη θέση του κ. Μητσοτάκη, εκτός αν καλύπτεται από τη θέση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. κ. Γεωργιάδη, που έγραψε στο twiter ότι: «ο Σόιμπλε είναι άπαικτος».  

 

* Ο Παναγιώτης Δημητρακάς είναι μέλος του Δικτύου Αριστερών Δημοκρατών 

 

Άρθρα στην κατηγορία Διεθνή-FYROM