mousikiΤην πρώτη, εκτός των τειχών έξοδό του επιχείρησε το περασμένο Σάββατο το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, διοργανώνοντας συναυλία στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά. Το πρώτο βήμα της υποδοχής έγινε από τον διεθνούς φήμης πιανίστα Γιώργο Λαζαρίδη και τον τσελίστα Χρήστο Γρίμπα.

Οι δύο μουσικοί ερμήνευσαν από κοινού μέρος της ρομαντικής σονάτας του Σεργκέι Ραχμάνινοφ για τσέλο και πιάνο, ενώ ο πρώτος εξ αυτών παρουσίασε τον τελευταίο χορό από το έργο «Για μια μικρή λευκή αχιβάδα» του Μάνου Χατζιδάκι, εκπέμποντας έντονο ελληνικό χρώμα.
Τη σκυτάλη του ρυθμού παρέλαβε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία εκτέλεσε κλασικές έθνικ συνθέσεις από το ρεπερτόριο της λατινοαμερικανικής μουσικής. Τους μέχρι πρότινος αμήχανους θεατές συμπαρέσυραν σε αυθόρμητο χορό οι ήχοι των χάλκινων και των πνευστών οργάνων της ορχήστρας, υπό τις οδηγίες του αρχιμουσικού Κλεάνθη Ζαρίμπα.
Παραδοσιακοί ρυθμοί από τη Μέση Ανατολή
Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες άρχισαν λίγο αργότερα να συρρέουν στο χώρο της συναυλίας, γοητευμένοι από τις δονήσεις που παρήγε το ούτι και η φωνή του Ζιάντ Ρατζάμπ, Σύριου μουσικού που ζει στη Θεσσαλονίκη εδώ και 26 χρόνια, και η νταραμπούκα του Έλληνα συνεργάτη του Δημήτρη Παναγούλια. Συγκινημένοι από τους αναγνωρίσιμους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών των χωρών τους, Σύριοι, Αφγανοί, Ιρακινοί και Κούρδοι μετουσίωσαν τον πόνο τους σε χαρά, την απόγνωση σε ενθουσιασμό και την απάθεια σε χειροκρότημα.

Την επιθυμία του να παίξει σάζι και να ερμηνεύσει παραδοσιακά τραγούδια εξέφρασε και εκπλήρωσε ο Ντιγιάρ Ουρέν, κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα πριν από 45 ημέρες και φιλοξενείται προσωρινά στην κατασκήνωση των Διαβατών. Ο νεαρός μουσικός είχε την ατυχία να χάσει το σάζι του, καθώς ο δουλέμπορος που μετέφερε τον ίδιο και άλλους μετανάστες, το έριξε στη θάλασσα μαζί με άλλες αποσκευές. Ωστόσο, ο Ουρέν αποδείχθηκε ιδιαίτερα τυχερός, καθώς η manager του από την Ιταλία και επιστήθια φίλη του κατάφερε να του αγοράσει καινούργιο μουσικό όργανο και του το παρέδωσε στη Θεσσαλονίκη.
Συγκέντρωση πόρων
Η επόμενη κοινωνική δράση του ΟΜΜΘ αφορά στη διοργάνωση συναυλίας συνεργασίας μεταξύ της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης και της MOYSA, της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής, στις 8 Ιουνίου υπό τη διεύθυνση του διεθνούς Έλληνα μαέστρου, Μίλτου Λογιάδη. Στη συναυλία αυτή θα παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, το έργο «Adagietto» του Γκούσταβ Μάλερ (Gustav Mahler) με παράλληλη προβολή φωτογραφικού υλικού από τον προσφυγικό καταυλισμό της Ειδομένης. Τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από την εκδήλωση, θα επενδυθούν στην ανακατασκευή χώρων στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών, ώστε να αναβαθμιστούν οι συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενουμένων. Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα προμήθειας μουσικών οργάνων, ώστε να χρησιμοποιούνται από παιδιά προσφύγων.

ΠΗΓΗ: northpress.gr

Άρθρα στην κατηγορία Κοινωνικά