πρόσφυγεςΣε ανακοίνωση της για τα συνεχιζόμενα ναυάγια και τους δεκάδες νεκρούς πρόσφυγες η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σημειώνει ότι «Η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των πνιγμών στο Αιγαίο αναδεικνύει την εγκληματική αδιαφορία της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ ως προς την τήρηση μιας και μόνης υποχρέωσης: της εγγύησης στην πράξη και με αποτελεσματικότητα της ασφαλούς διέλευσης για τους δυνάμει πρόσφυγες αλλά και για όσους έχουν ανάγκη  προστασίας και διάσωσης».

«Οι σχεδιασμοί πολιτικών αποτροπής, μείωσης των ροών από την Τουρκία στα ευρωπαϊκά σύνορα δεν μπορούν να έχουν καμία νομική και ηθική αξία απέναντι στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η ανθρωπιστική κρίση του προσφυγικού με την αποτυχία επιβολής του δικαίου, αποτελεί πολιτική κρίση και καταδεικνύει την αποτυχία της δικής μας Δημοκρατίας» τονίζει στην ανακοίνωση της η ΕΕΔΑ.

 

«Είναι αδιανόητο να περιμαζεύουμε τους επιζώντες της επικίνδυνης διάσχισης του Αιγαίου/Μεσογείου και να τους παράσχουμε τα απαραίτητα (αν και αυτό δεν ισχύει παρά περιστασιακά) χωρίς καμία προσπάθεια διασφάλισης της διέλευσης σε συνεννόηση με τις τουρκικές και ευρωπαϊκές αρχές. Στο όνομα μιας κίβδηλης εθνικής κυριαρχίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: alterthess.gr

Άρθρα στην κατηγορία Κοινωνικά