Αποφασισμένος να σκληρύνει τη στάση του έναντι των δανειστών εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας σε περίπτωση που αυτοί αρνηθούν τη συζήτηση του ελληνικού χρέους εντός του έτους, όπως ορίστηκε στη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015.
Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, δέχεται εισηγήσεις ακόμα και για προσφυγή στις κάλπες, αν το Βερολίνο επιμείνει στην έως τώρα -σθεναρή- στάση του η συζήτηση για το χρέος να πραγματοποιηθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, δηλαδή στις αρχές φθινοπώρου του 2017.
Ο Αλ. Τσίπρας, όπως εκμυστηρεύεται στους συνομιλητές του, θεωρεί ως το μεγαλύτερο εμπόδιο του επόμενου διαστήματος για τις προοπτικές της κυβέρνησής του την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,75% και 2,7% ανάπτυξη για το 2017. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα μπορέσει να διακηρύξει στη ΔΕΘ του επόμενου Σεπτεμβρίου πως βγάζει τη χώρα στις αγορές και εν συνεχεία την απαλλάσσει από το μνημόνιο.
Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, φέρεται πεπεισμένος πως σε καμία περίπτωση οι στόχοι αυτοί δεν μπορεί να επιτευχθούν, εάν δεν υπάρξει η συζήτηση για το χρέος εντός του έτους και δεν επιτευχθεί μείωσή του, που θα επιτρέπει χαλάρωση της λιτότητας το επόμενο διάστημα, αλλά και χαμηλότερα πλεονάσματα για το 2019 και το 2020 στο μεσοπρόθεσμο που θα κατατεθεί στη Βουλή αρχές του Νοεμβρίου, μαζί με το σχέδιο του Προϋπολογισμού.
Πολύ περισσότερο καθώς -και ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που διεξάγεται από 13 έως 16 Οκτωβρίου ακούγονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ φωνές ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται επαρκώς με τους δανειστές. Η κριτική, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν αγγίζει τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά ακουμπά τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (τέτοιες αναφορές έχουν γίνει εντός του Υπουργικού Συμβουλίου από υπουργούς όπως ο Παναγιώτης Σκουρλέτης και ο Χρήστος Σπίρτζης , ενώ άλλοι υπουργοί, όπως ο Νίκος Κοτζιάς , φέρονται να έθεσαν το θέμα σε τετ α τετ συζήτηση με τον Αλ. Τσίπρα) και κυρίως τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών. Ο δε Γιώργος Χουλιαράκης , μεταξύ σοβαρού και αστείου, χαρακτηρίζεται από πολλούς συναδέλφους του ως ο «εκπρόσωπος των θεσμών στην κυβέρνηση».
Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας την Πέμπτη στο Reuters, ανέφερε πως ελπίζει ότι εντός των επόμενων έξι μηνών η Ελλάδα θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί δοκιμή του ενδιαφέροντος των αγορών για το ελληνικό χρέος τον επόμενο χρόνο. Ταυτόχρονα, ωστόσο, σημείωσε πως η ικανότητα της χώρας μας να εκδώσει ομόλογα του χρόνου και να επιστρέψει πλήρως στις αγορές ομολόγων το 2018
εξαρτάται από το εάν θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, εάν θα βελτιωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης και εάν θα λάβει μια ανάλυση χρέους από την ΕΚΤ, η οποία θα δείχνει ότι αυτό είναι βιώσιμο, αλλά και το πώς μπορεί η Ελλάδα να επιβιώσει εντός των δυνατοτήτων της. Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του όποιου βήματος να συζητηθεί η μείωση του χρέους εντός του 2017.
Με Τζο Μπάιντεν
Το μήνυμα, άλλωστε, πως «χωρίς ελάφρυνση είναι ανέφικτοι οι στόχοι για ανάπτυξη, πλεονάσματα και έξοδο στις αγορές», μετέφερε ο Αλ. Τσίπρας στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη. Νωρίτερα είχε προειδοποιήσει το Βερολίνο ότι δεν μπορεί να καταδικαστεί η Ελλάδα επειδή η Γερμανία έχει εκλογές το 2017. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, όπως γνωρίζει η Realnews , έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι εάν στη γερμανική Βουλή έρθει θέμα ελληνικού χρέους, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα ταχθεί υπέρ, καθώς θέλει να διαφοροποιηθεί από τους Χριστιανοδημοκράτες της Αγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε . Σε μια τέτοια περίπτωση, μάλιστα, θα δημιουργηθεί πλειοψηφία υπέρ της Ελλάδας, καθώς υπέρ της απομείωσης του ελληνικού χρέους τάσσονται και οι Πράσινοι με το κόμμα της Αριστεράς Die Linke.∆εν είναι τυχαίο ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει αποδεχθεί πρόσκληση του Ζ. Γκάμπριελ και τον επόμενο μήνα θα μιλήσει στο Βερολίνο σε συνέδριο του SPD για την ανάπτυξη!
«Ενδεχόμενο αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση για το χρέος θα φέρει κάλπες», εκτιμούν και υψηλόβαθμα στελέχη της πλειοψηφίας, καθώς κατανοούν πως σε μια τέτοια περίπτωση
η οικονομία θα βρεθεί κυριολεκτικά στον αέρα και η Αθήνα θα αναγκαστεί να εφαρμόσει το 2018 τον «κόφτη».
Ο πρωθυπουργός, πάντως, φέρεται αποφασισμένος να δώσει τη μάχη για το χρέος και αν οι δανειστές κρατήσουν αρνητική στάση, να συγκρουστεί και μαζί τους. «Η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει εντός του Οκτωβρίου», είναι η κατεύθυνση που έχει δώσει στο
οικονομικό επιτελείο, αν και ανησυχεί μήπως οι δανειστές αρχίσουν και κωλυσιεργούν, επιλέγοντας την καθυστέρηση ώστε να μην ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Η Αθήνα, επίσης, αναμένει και ειδική έκθεση της ΕΚΤ για το χρέος, ενώ σε περίπτωση που οι δανειστές δεν κρατήσουν τη συμφωνία και αναβάλουν τη συζήτηση, αναρωτιέται τι όφελος μπορεί να έχει για τη χώρα μας η συμμετοχή του ∆ΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι από 7 έως 10 Οκτωβρίου πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον η Ετήσια Σύνοδος του ∆ΝΤ και εκεί θα συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους, πιθανότατα σε ειδική συνεδρίαση του «κλαμπ της Ουάσιγκτον»
ΠΗΓΗ: real.gr