xreosΠροϋπόθεση για να έχει αυτή την εξέλιξη το eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, το οποίο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα διεξαχθεί με συμμετοχή όχι μόνο του Πωλ Τόμσεν, αλλά και της ίδιας της Κριστίν Λαγκάρντ, είναι η κατά 75% ή 80% ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης περιλαμβανομένων των «εργασιακών», στη βάση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του ΔΝΤ.

Ως σημαντικό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, στην οποία δεν θέλουν να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα, είναι ότι δεν μιλάνε για  πια για 100% ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, αλλά για «παράλληλη διαδικασία», η οποία θα ανακοινωθεί όταν «οι μεταρρυθμίσεις θα είναι σε καλό δρόμο».

Στο ποσοστό 75% ολοκλήρωσης όμως δεν μπορεί να μην είναι και τα εργασιακά, διότι το ΔΝΤ θεωρεί αυτού του είδους τις μεταρρυθμίσεις απολύτως απαραίτητες «για την προσέλκυση επενδύσεων» και εκτιμούν ότιπολύ δύσκολα θα ευοδωθούν πιθανές σκέψεις της κυβέρνησης για «περισσότερη ρύθμιση» ή «επιστροφή σε παλαιού τύπου συλλογικές διαπραγματεύσεις». Μάλιστα και οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι «οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι σχέσεις των συνδικάτων με τους εργοδότες δεν θα πρέπει να ρυθμίζονται από το κράτος».

Στο δια ταύτα της πρότασης, πηγή που ενημέρωσε την R είπε ότι ο Πώλ Τόμσεν συνεργάζεται από τον Ιούνιο με τον Τ.Βίζερ του EWG και τον Κ.Ρέγκλιγκ του ESM μαζί με ομάδα ειδικών των δύο πλευρών για την κοστολογημένη πρόταση, περίγραμμα της οποίας θα δει το λεγόμενο «club της Ουάσιγκτον» στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΔΝΤ.

«Οι δύο πλευρές είναι πολύ πιο κοντά από όσο αφήνουν να διαφανεί οι δημόσιες δηλώσεις»

 Στην πράξη και όσο η συζήτηση διεξάγεται πίσω από κλειστές πόρτες, το ΔΝΤ θα ψάξει να βρει ευκαιρία να εντάξει «θέμα ελληνικού κρατικού μηχανισμού και μεταρρύθμισης στο δημόσιο» στη συζήτηση των εργασιακών.Θα ζητήσει δηλαδή περισσότερες διασφαλίσεις για το ρυθμό εξέλιξης των αποδοχών, των προσλήψεων και των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα, ως «ζήτημα προτεραιότητας» και «μεγάλης επίπτωσης» στην εξέλιξη των δημοσίων οικονομικών της χώρας ως το 2030.

Το ΔΝΤ θα ζητήσει επιπλέον τρεις ακόμα ασφαλιστικές δικλείδες που θα πρέπει να περιέχονται στο τελικό σχέδιο για «να μην μπορεί κανείς να μιλήσει στο Δ.Σ». Αυτές είναι:

  - ότι το ίδιο θα έχει αποπληρωθεί αν όχι το 2018 έστω το 2019 -2020 και σίγουρα πριν λήξει η περίοδος χάριτος,

  - ότι όταν βγει η Ελλάδα στις αγορές , όπως έκανε η Κύπρος πρώτα θα αποπληρώσει πρόωρα τις δόσεις του ΔΝΤ.

  - ότι οι Ευρωπαίοι θα κάνουν εκταμιεύσεις ώστε να πληρωθούν όλα τα υπόλοιπα στην ώρα τους.

Η δεύτερη και η τρίτη δέσμευση ήδη έχουν απαντηθεί και για την πρώτη οι Ευρωπαίοι σκοπεύουν να την εντάξουν στα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Δηλαδή να δεσμεύσουν ποσό για αποπληρωμή παλιών δανείων του ΔΝΤ με τη λήξη του προγράμματος το 2018. Αυτό δεν είναι πολύ δύσκολο, δεδομένης της μικρότερης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και του αργού ρυθμού εκταμίευσης των υπολοίπων δόσεων στα μισά του προγράμματος.

Επιπλέον κανείς σε ΕΕ και ΔΝΤ δε συζητάει τη μείωση του στόχου για  3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, αντιθέτως συζητάνε πρόσθετα μέτρα από δαπάνες για να επιτευχθεί. Οι δύο πλευρές είναι ικανοποιημένες από τον μηχανισμό διασφάλισης, τον περίφημο «κόφτη», το ΔΝΤ όμως επιμένει πολύ περισσότερο στην ποιότητα των μέτρων σε σχέση με τους Ευρωπαίους που αφήνουν ως προς αυτό την πρωτοβουλία στην κυβέρνηση.

ESM Τι προβλέπει το σχέδιο Ντράγκι

Με μια συμβιβαστική πρόταση για το χρέος και έχοντας τη στήριξη της Κομισιόν , ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι επιχειρεί να  κάμψει τη σκληρή στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και παράλληλα να πείσει το ΔΝΤ να μετάσχει εκ νέου με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως ανακάλυψε η εφημερίδα «Αγορά», το σχέδιο Ντράγκι προβλέπει ότι η  Γερμανία πρέπει να συμφωνήσει σε ένα καλό πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, που θα ανακοινωθεί από τον ESM στο τέλος του έτους και θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά εντός του πρώτου τριμήνου του 2017. Ταυτόχρονα, πρέπει να δεχθεί να περιγραφούν αναλυτικά τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μέσα στο 2018, εάν και όταν κρίνονται αναγκαία. Όλα αυτά θα συνδυαστούν τόσο με τα προαπαιτούμενα και τις μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν , όσο και με το νέο μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ. 

* του Θάνου Αθανασίου, ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες, REAL NEWS, 09-10-2016

Διάλογος για την Ευρωπαϊκή Ένωση